Werking met paardenmensen

Als coach kan en wil ik alle mensen begeleiden die op een of andere manier iets met paarden te maken hebben en open staan om verbetering in hun werk, leven en rijden te brengen.

Of je al dan niet paarden hebt, mensen hier in begeleidt , les geeft, dierenarts of osteopaat bent, wat dan ook. Als je ergens tegenaan loopt en er niet uit geraakt, dingen zich herhalen of er pijnpunten blijven komen waar je op stuit, dan gaan we bekijken vanwaar dit komt.

We gaan hier verdieping brengen in onszelf  en zoeken waar dit stuk in ons leven vandaan komt.

We gaan samen naar de wortel van het probleem zodat we alles wat daar aan vasthangt kunnen meenemen en in onszelf gaan bevrijden.

Ik wil je op voorhand wel meegeven dat het hard werken is. Enkel als jij openstaat om naar jezelf te durven en kunnen kijken en hierin door te werken, kunnen er bevrijding en verbetering in je leven, rijden, contact met paard en andere positieve dingen ontstaan.

De vraag is: Wil jij dit?

Als het antwoord hierop ja is kunnen we aan de slag gaan.

Wat het hart ons vertelt, mogen we niet toestoppen :

 

Ieder mens funcioneert op zijn eigen ritme en toon. We vinden andere mensen/paarden/dieren aardig, voelen empathie voor hen of niet. Ieder mens heeft zijn eigen unieke trilling en is tot iets in staat wat hij/zij belangrijk of fascinerend vindt. We noemen dit vaak een passie.

Wanneer paardenmensen samenkomen is er vaak een gemeenschappelijke trilling/passie voor paarden.

Onze frequentie resoneert op een gemeenschappelijk iets, namelijk paarden .

Wanneer een mens met een paard samenkomt is dit ook zo. We gaan op zoek naar een nieuw paard of rijden met paarden op de manege en het klikt of het klikt niet. Met andere woorden, onze frequentie resoneert of resoneert niet.

 

Vele valkuilen liggen hier op de loer: jaloersheid, prestatiedrang, roepen, bang zijn, denken iets niet te kunnen, het moeten, geld, zich schuldig voelen, enzoverder.

 

Al deze blokkades bevinden zich in onszelf, enkel wijzen we naar de ander en de trilling gaat niet meer op dezelfde golflengte resoneren.

Bijvoorbeeld:

Stom paard, hij doet niet wat ik wil tijdens dat uurtje lopen op een dag en ik steek er al mijn centen in (= vaak frustratie).

De persoon heeft een frustratie in zichzelf en beseft en voelt dit niet, enkel het paard spiegelt deze frustratie op de een of andere manier, punt. Men is nog meer gefrustreerd, want eigenlijk is mijn paard voor mijn ontspanning (= je blijft in een cirkel hangen als je niet gaat stilstaan bij het feit dat de frustratie in jou leeft).

 

Lesgever: 'God, ik kom hier nu wekelijks les geven en je boekt geen vooruitgang, ik weet niet of ik hier nog wel wil komen lesgeven???' Dit kunnen vele verschillende gevoelens zijn die dan bij jou vastliggen als lesgever, kijk maar eens naar bijvoorbeeld prestatiedrang/twijfel over het wel of niet kunnen enzovoort. Wat er zich bij de klant afspeelt is dan weer de klant zijn verantwoordelijkheid. Het gaat er om waar jij last/frustratie/pijn ervaart. Wat roept deze klant in jou naar boven?

 

Dierenarts/osteopaat:

Komt in zijn werk vaak mensen tegen die slecht betalen, niet kunnen of willen betalen en dit overkomt de arts/osteopaat wel meer.

Door stil te staan bij welke dingen herhaaldelijk op ons pad komen, mogen we gaan kijken welke lading hier bij ons ligt. In bovenvermeld voorbeeld kan het onder andere schuld zijn, wat heb ik als mens allemaal met schuld, wie heeft mij ooit allemaal de schuld gegeven, aan wat voel ik me allemaal schuldig.

 

 

Het zogezegd breken van het paard is onder de paardenmensen veelal gekend .

zoals bv de mongolen en de gaucho’s zij breken  letterlijk het paard. Men brengt het paard bewust uit balans door het met touwen vast te houden, het paard doorstaat doodsangsten en gebruikt al zijn kracht om het roofdier er af te gooien,het leert dat dit niet helpt of dat het geen nut heeft. Het heeft het wel overleeft maar er is helemaal geen vertrouwen . Vertrouwen en ontspanning zijn noodzakelijk om samen met het paard iets te kunnen bereiken . het paard moet de stress en het zich goed kunnen voelen kunnen verwerken ,welke het contact met het roofdier verlicht.

Dat het op lange termijn niet haalbaar is voor het paard en het zich helemaal in zichzelf terug trekt, net als bij misbruikte kinderen. Ze doen enkel wat van hen verlangt wordt.

Het paard is op deze manier gebroken,en men kan helemaal niet van een samenspel spreken. Het paard doet wat van hem gevraagd word en heeft ondervonden dat tegenwerken geen zin heeft het leeft toch nog ,ook al heeft het roofdier hem nog niet gedood en opgegeten maar dit kan elk moment gebeuren ,zo voelt het paard dit aan. Net zoals bij een paard gebeurd dit ook vaak bij ons mensen , we leven niet meer ,we voelen onszelf  ondderdrukt .

 

In onze omgeving zie je dit ook vaak bij de zogezegd populaire ruiters die voor een publiek een paard op 15 minuten zadelmak maakt, zo laten ze het paard bokken tot wanneer het paard het opgeeft. Nadien kunnen er dan wel andere ruiters opkomen maar het paard heeft dan psychische schade . je kan dit niet meer herstellen, het paard heeft een enorm goed geheugen,omdat hij met lichamelijke gevoelens ondervind wat hij ondergaat en dit koppelt hij aan elkaar. In zulke situaties koppelt het paard alles aan elkaar en als er situaties ontstaan dat het paard linkt aan zo een situatie  in lichaamshouding of een ander signaal ontstaat er voor hun een oerangst met grote spanning en begint te bokken en of steigeren. Begrijp je hoe groot de schade hier kan zijn en wat hier voor nodig is om dit stuk te repareren ?

Dit is dus niet alleen voor het paard. Maar ook voor ons als mens zo , en  voor al het leven op de wereld .

 

 

Het paard blijft een uiterst extreem  wezen het is een krachtig en snel vluchtdier wat ons als mens fascineert maar het kan ons ook bang maken.

 Dankzij zijn sociale eigenschappen en vaardigheden helpt het paard  ons in de omgang en om onszelf beter te  verstaan , Zolang we bereid zijn naar onszelf te blijven kijken en in te zien wat het paard ons wil vertellen . Dit hebben vele mensen in de voorbije geschiedenis ontdekt, zijn  we bereid in ons wezen deze dieren werkelijk te voelen en niet het paard van onze dromen er van te maken ?  (zoals we willen dat het helemaal is ) onze eigen wensen in vervulling zien gaan. En zijn wij ook bereid uit de ogen van het paard te zien?

Wanneer er moeilijkheden en confrontatie tussen paard en mens ontstaan zijn er ook onzekerheden die we veel beleven met de omgang van het paard.

Als we bereid zijn te leren,  dat wij kunnen  ontwikkeling en onze eigen vaardigheden bezitten om in dialoog te gaan met deze fascinerende wezens . Kunnen we  onszelf en het paard  beter verstaan en beter gaan   ondersteunen.

De bereidschap van het paard zich op ons in te laten heeft het paard van nature uit.  als ook de vaardigheid om zichzelf  soms beter te kunnen aanpassen als wij mensen en dat veroorzaakt menselijke misverstanden waar de paarden de dupe van zijn .

Lukt het ons het paard in zijn  wezen te accepteren . 

Met andere woorden kunnen wij het paard = paard laten . Kunnen wij zonder misverstanden te vermijden weten  hoe we in onderhoud van het paard de omgang, uitbilding en training hem beter in zijn recht brengen .  Maar ook met  gevoel, aanvoeling en vermogen , zou het ons dan lukken,  samen te werken met deze dieren ?

Het paard laat zich niet alleen uitsluitend door ons rijden .  Het verstaat niet onze menselijke taal, het denkt anders dan wij en gebruikt andere dingen om zich goed te voelen . Maar paarden kunnen veel andere dingen en die dingen kunnen het leven in relatie met het paard het leven veel rijker maken.

Als men het bewust  samen zijn  beleeft. En als we er in slagen het paard als niet menselijk te beschouwen.  Maar daarvoor niet minder ernstige partner , kunnen we een  relatie op bouwen .

Daarom kunnen paard en mens op een fantastische  manier   als partnerschap  samen werken.  Als jij het toelaat het paard en jezelf, dat iedere  zijn eigen deel van de verantwoording mag dragen en niet als machine gebruikt word die op knop druk functioneert of vermenselijk word dat het een gevaar word.

Als we de  natuur van het paard  en van onszelf  willen verbeteren  en waarderen  moeten we elkaars  gedrag ,lichaam ,vaardigheden ,instinct maar ook ons  wezen en psychische kwaliteiten inzien en durven ontwikkelen .

Je moet leren de signalen die de paarden  geven te herkennen waardoor de relatie beter word zowel onder het zadel als in de omgang . Hier kan je als mens dagelijks in bijleren over het paard  en over jezelf, Paarden  kunnen  enorm helpen bij je eigen ontwikkeling . Dat het paard dit met ons doet is toch een klein wonder en geschenk en mogen we het respect tegenover deze wezens niet verliezen.

 

 

 

 

 

Wanneer we ons hart gebruiken, gebruiken we de centrale motor van de gehele psyche, het enige ding dat echt van belang is, het enige ding dat zuivere en onschuldige gevoelens kan voortbrengen.

Men denkt dat het de geest is die denkt en creëert, maar integendeel, het is het hart dat denkt en de moleculen, atomen, gevoelens, verlangens en wat er verder nodig is op een plaats samenbrengt om de materie te creëren die onze schepping voltooit.

 

Jouw hart openstellen om nieuwe dingen aan te leren, voor nieuwe ervaringen in het leven, voor de kracht van het leven, is als een afdaling in de eigen wereld van het gevoel. 

Het is niet altijd even gemakkelijk, vooral niet wanneer we gewond zijn door teleurstelling of verdriet en we het gevoel hebben dat er iemand is die ons pijn heeft gedaan. Ons vertrouwen is geschonden. 

Toch moeten we ons hart durven laten spreken om het te gaan begrijpen en tot leven wekken om op deze manier zo dicht mogelijk bij onszelf te komen.

Als je op deze manier je hart kunt geven en begrijpen en ernaar luistert merk je wat voor een verbazingwekkende kracht je gaat uitstralen in jezelf. Het is een inspiratie die ons laat leven en waarvan we niet wisten of dit voor ons was weggelegd.

Je bemerkt een nieuwe schepping in jezelf en ook in de mensen en paarden om je heen.

 

Wanneer jij iets nieuws van waarde in je leven gaat creëren en je merkt dat je er in gelooft en vertrouwen hebt in je project, in je onderwerp, in het rijden, is het verbazingwekkend wat dit kan teweegbrengen. Als jij je hart aan iets kan schenken heeft dit ook invloed op je naasten.

Uiteindelijk zal deze nieuwe energie je tientallen ideeën, levensechte plots, situaties, ongeëvenaarde partituren, kleuren en beelden geven, omdat je jezelf de kans geeft in alles wat ooit geweest is, alles wat ooit zal zijn nieuw leven hebt ingeblazen en nieuwe scheppingskracht hebt gebruikt.